HAKAN KÖRPİ: "SANAT TÜM İNSANLARLA, İNSANLIKLA İLGİLİDİR"

OvooArt Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Körpi ile sanat üzerine söyleşi yaptık. Sanatsız yaşamı düşünemediğini ifade eden Körpi, "Sanat sadece sanat eğitimi alanların ilgi alanında değildir, sanat tüm insanlarla, insanlıkla ilgilidir. Hangi meslekten olursa olsun her insan sanat sevgisine ve sanatın insan ruhunda yarattığı estetiğe muhtaçtır. O nedenle herkes sanatla ilgilenmelidir Bu ilgiyi oluşturmaya katkı sağlayacak kurumlardan biri de sanat galerileridir" dedi. 

Tuğçe Yerdelen: Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? 

Hakan Körpi: 15 yıldır sanatın içinde, sanat organizasyonları yapan, sanat sevdalısı bir insanım. Bir sanat tarihçi gibi sanat bilgisine sahip değilim ama derin bir sanat sevgisine sahibim. Yıllardır bu uğurda sanat organizasyonları yapıyorum. 

Tuğçe Yerdelen: Sanat oluşumu OvooArt, fikri nasıl ortaya çıktı, sizi yeni bir sanat oluşuma iten nedenler ne oldu, açıklar mısınız? 

Hakan Körpi:
Yılların birikimi ve emeğiyle artık zamanı gelmişti. Ben de hem bir galeri olsun hem de sanatçılara yol açan, destek veren bir organizasyon olsun istedim. Bu amaçla yola çıktım. İlk sınavı Art Ankara Çağdaş Sanat Fuarında verdiğimi düşünüyorum. Hem çok güzel bir sergi düzenledik hem de amacımız doğrultusunda genç sanatçıları destekledik. 20 kadar gence sponsor olduk ve onların eserlerini sanatseverlerle buluşturduk. 

Tuğçe Yerdelen: Pandemi koşullarına rağmen, geniş katılımlı bir sanat fuarı yaptınız. Gerçekleşen OvooArt Ankara Sanat Fuarı nasıl geçti, değerlendirir misiniz?  

Hakan Körpi: Biraz önce bahsettiğim gibi, gerçekten çok başarılı bir fuar oldu bizim için. Çok fazla sanatçıyı sanatseverlerle tanıştırdık. OvooArt standı çok ilgi gören bir stand oldu. Çok sayıda eseri yeni sahipleriyle buluşturduk. Sanatçılara bu sıkıntılı dönemde destek olmak adına satılan hiç bir eserden galeri olarak komisyon da almadık.Gençleri destekledik ki onların heyecanını görmenizi isterdim. Benim için bundan güzel ne olabilir ki? 

Tuğçe Yerdelen: Önce Ankara'da fuar gerçekleşti, ardından da İstanbul fuarı olacak, fuarlara nasıl karar verdiniz, yapılmasına karşı çıkanlar yahut destekleyenler oldu mu?

Hakan Körpi: Ankara için hepimiz çok kararsızdık elbette, pandemi döneminde sanat fuarı yapmak riskli tabii. Karşı çıkanlar da oldu, umutla fuarın yapılmasını bekleyenler de... Fuar yönetimi çok güzel önlemler almıştı, maske mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat edildi. Sanatçılar, galeriler ve sanatseverler de çok dikkatliydi, hiç sorun yaşanmadı. Şimdi, İstanbul Art Contact fuarına hazırlanıyoruz. Sıkı önlemlerle aynı şekilde, sağlıkla geçireceğimiz umuyorum. İnsanlar bir yılı aşkın süredir sanattan uzak, sanatçılar üretiyor fakat eserlerini sergileyemiyor. İki kesimi buluşturmak bu dönemde çok kıymetli diye düşünüyorum. Biz bu fuarda da yine genç sanatçılara destek vermeye devam edeceğiz. 



Tuğçe Yerdelen: Ankara'dan sonra İstanbul'da yapılacak olan fuara katılmak isteyenler neler yapmalı, okuyucularımıza bilgi verir misiniz?

Hakan Körpi: Fuara katılmak isteyen sanatçılar kişisel olarak katılım sağlayamadıkları için mutlaka bir galeriyle anlaşmalı. OvooArt'la katılmak isteyenlerin verdiğimiz mail adresleri ve telefonlar üzerinden bizimle iletişime geçmeleri yeterlidir. Biz OvooArt farkıyla, sanatçılara sağladığımız ayrıcalıklı imkanlarla onlarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyarız.

Tuğçe Yerdelen: Geçtiğimiz günlerde "Dünya Sanat Günü"nü kutladık, sizce pandeminin sanata ne gibi katkısı olacaktır ve "Dünya Sanat Günü"nü sanatın birebir içinde biri olarak nasıl yorumluyorsunuz?

Hakan Körpi:
Dünya Sanat Gününü çok önemsiyorum, öncelikle onu belirtmek isterim. Sanatçıların tüm dünyada anıldığı, gündeme geldiği, sorunlarının tartışıldığı bir gün olması açısından önemli. Dünyanın en önemli sanatçılarından biri olan Leonardo da Vinci'nin doğum günü olması açısından ve bu günün bizim değerli  sanatçımız Sayın Bedri Baykam tarafından dünyaya önerilip kabul ettirilmesi açısından da önemli. Tabii gönül istiyor ki bir gün değil, hergün sanatın ve sanatçıların günü olsun, sanat her daim yaşamımızda yer alsın. 

Tuğçe Yerdelen: Sayın Hakan Bey, sizin eklemek istediğiniz, okuyucularımıza seslenmek istediğiniz bir konu var mı?

Hakan Körpi:
Ben sanatsız bir yaşamı düşünemeyen insanlardan biriyim. Şuna kesinlikle inanıyorum, sanat sadece sanat eğitimi alanların ilgi alanında değildir, sanat tüm insanlarla, insanlıkla ilgilidir. Hangi meslekten olursa olsun her insan sanat sevgisine ve sanatın insan ruhunda yarattığı estetiğe muhtaçtır. O nedenle herkes sanatla ilgilenmelidir Bu ilgiyi oluşturmaya katkı sağlayacak kurumlardan biri de sanat galerileridir. Ben böyle düşündüğüm için sanatçılara destek vermek, yol açmak amacıyla planlıyorum tüm projelerimi. Ne kadar çok sanatçıyı sanatseverlerle buluşturabilirsek, ne kadar orijinal eseri farklı mekanlara ulaştırabilirsek bu amaca o kadar yaklaşırız. Ayrıca sanatı sosyal sorumluluk projeleri ile birleştirmek de amaçlarımız arasında yer alıyor. Bundan sonra da bu amaçlara uygun şekilde devam edeceğiz yolumuza. Bana OvooArt 'ı tanıtma şansı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Tuğçe Yerdelen: Kıymetli açıklamalarınız ve paylaştığınız bilgiler için biz de teşekkür ediyoruz Hakan Bey. 



E-Gazetem.com

hakan köpri sanat ankara istanbul e-gazetem.com