Karşıyaka'nın 62 'yıllık berberi Hakkı Özkan., Izmirli berberlerin gerçek duayeni. Uzun yıllar Ankara ilkokulu yakınında berberlik yapan Hakkı Usta, çok sevdiği mesleğine Atatürk' ün öldüğü yıl, yani 1938’de başladığını söylüyor. O yıl Selanikli Mehmet Usta'nın çırağı olarak mesleğe atılan ve 1953 yılında kendi dükkanını açan Hakkı usta’ya göre, ‘’şimdiki gençler çok aceleci’’.
Hakkı Özkan, çevresindeki insanlarla dost olmuş, Karşıyaka'da herkesin sevgisini, saygısını kazanmış, örnek bir esnaf. İşte bu yüzden de dükkan komşuları ona sahip çıkmışlar. Dükkanının bulunduğu sokağa 'Berber Hakkı Özkan Sokağı' ismini vermişler. Bir ömür, dile kolay, tam 62 yıl Hakkı Usta'nın elinden tarak, makas ve ustura eksik olmamış. Hakkı Usta'nın bir başka özelliği de yarım asırdır aynı mahallede berberlik yapması. Hayatta berberlikten başka bir işe el atmayan ve mesleğini önemseyip çok seven Hakkı Özkan; şimdi Amerika'da askeri ateşe olan albay oğlunu ve eczacı kızını, bu meslek sayesinde okuttuğunu söylüyor. Hakkı Özkan'ın genç meslektaşlarına da öğütleri var: "Gençler kendilerini iyi yetiştirmeden dükkan açmasınlar. Odalarına ve mesleklerine sahip çıksınlar. Müşteriye iyi davransınlar, insanlara sevgi ile yaklaşsınlar ve mesleklerine özen göstersinler, işlerine saygılı olsunlar …
40 yıldır aynı sokakta berber
Sadi Yaver Ataman’ın derlediği o ünlü berber türküsü neler söyler, neler anlatır bilir misiniz? İsterseniz birlikte kulak verelim... "Ocak başında kaldım / ince fikire daldım / Her kapı kakılışında / Berber geliyor sandım / Ah ah, a berber, oğlan oğlan / boynuma dolan / Ocak başı mermeri / severim berberi / Traş eder beyleri / mis:, kokuyor elleri / Ah ah, a berber, oğlan oğlan / Boynuma dolan". Berber türküsü işte böyle sürer gider…
Peki, Karşıyaka'da 40 yıldır aynı sokakta berberlik yapan Hasan Selvi berber dükkanı bulunduğu Karşıyaka’nın ünlü banka sokağının yani 1715 sokağın demirbaşı olduğu kesin. Çünkü kendisi 40 yıldan bu yana hep aynı sokakta. Meslek yaşamında, çocukken tıraş ettiği gençlerin damatlık tıraşlarını da yapmanın kendisini mutlu etiğini ifade ediyor. Hasan Usta, genç meslektaşlarına, dükkana gelen insanlara bir müşteri gibi değil, bir arkadaş, bir dost gibi davranmaları gerektiğini söylüyor. Daha sonra da elbet temizlik ve mesleki ustalık geliyor. O, daha uzun yıllar, yine aynı sokakta, çok sevdiği mesleğini yapmaya kararlı görünüyor. (2001)
Ünlülerin berberi
Bir başka berber türküsü de şöyle söyler: "Berber, usturanın ucu mercandan/ Bade alır, bade verir fincandan / Getir berber, getir, aynanı getir / Aman aman berberim aman / Traş eder ellerim aman / Berber, hiç durmasam, baksam aynana / Of aynana, cihan güzeli olsan / Almam elime..."
Berberler, ayni zamanda, yaptıkları iş gereği sanatsal ve estetik yönleri gelişmiş insanlardır. Hele mesleğini bir 'sanat' gibi icra edenler... İşte onlardan biri de yıllardır Alsancak'ta hizmet veren Yılmaz Kırboğa. 35 yıllık berber Yılmaz Bey, 1969-1976 yılları arasında Efes Oteli'nin berberi olarak çalışmış. Bu nedenle pek çok ünlüyü de tıraş etmiş... 'Ünlülerin berberi' olarak tanınan Kırboğa'ya, traş ettiği ünlülerin isimlerini de paylaştı bizimle … Önce bir duraksıyor, sonra uzun uzun düşünüyor.. 'Vallahi o kadar çok ki, hangi birini sayayım?' diyerek, aklına gelen ilk isimleri sıralıyor... Kimler mi var, Yılmaz Bey'in berber koltuğundan geçenler arasında? Kimler yok ki ?
Ayhan Işık'tan Sadri Alışık'a ve Kadir İnanır'a kadar uzanan ünlü artistlerden tutun da; başta Mustafa Denizli, Tanju Çolak ve Rıdvan Dilmen olmak üzere ünlü sporculara kadar, pek çok meşhur isim saçlarını Yılmaz Kırboğa'ya emanet etmiş. Rahmetli Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç gibi çok bilinen İşadamları da var. Yılmaz Usta'nın bir ilginç müşterisi de bir zamanların Bülent Ersoy'u imiş. Kuşadası’nda bilinen bir Oteli'n berberliğini de yapan Kırboğa, dönemin Futbol Fedarasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'u traş etmek üzere hala İstanbul'a gittiğini söylüyor. İngilizce de bilen Yılmaz Kırboğa'nın ilginç bir anısı da Amerikalı sanıp İngilizce konuştuğu bir müşterisinin Türk çıkması... (2001)
Sesler Yüzler Sokaklar