Çocuklarımız Covid-19 salgınının başlamasıyla birlikte yaklaşık 1,5 yıldır okula gidememektedir. Aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte hem 14 yaş üstüne aşı izninin çıkması, hem öğretmenlerin ve personelin 2 doz aşılanması, aşı yaptırmayanlara da haftada 2 kez PCR testi yaptırılması zorunluluğunun getirilmesiyle 6 Eylül tarihinde okulların açılmasına karar verildi.
Çok uzun süredir okul sıralarından uzak kalan çocukları için pek çok veli, haklı olarak kaygılanmakta. Bu kaygıyı azaltmakta alacağımız önlemlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımıza okulda uymaları gereken kuralları iyi öğretmeli ve bağışıklıklarını sağlam tutmalıyız.
Okula dönüş öncesi çocuklarımıza el yıkamanın, maske kullanımının ve toplumsal mesafenin korunmasının önemini anlatmamız gerekiyor ve tabi bunu yaparken de ebeveyn olarak bizlerin çocuğumuza örnek olmamız çok önemli. Ayrıca çocuklarımıza eşyalarını arkadaşlarıyla neden paylaşmaması gerektiğini anlatmalıyız. Kendini fiziksel ve ruhsal olarak kötü hissettiğinde hemen öğretmenine haber vermesi gerektiğini de tembih etmeliyiz.
Okullar açıldığında toplu olarak bir araya gelindiği için virüslerle karşılaşma ihtimali artıyor. Buna bir de çok uzun bir süredir çocukların evlerinde kendilerini koruyarak zaman geçirmelerini eklersek bağışıklıklarını eskisinden bile daha sağlam tutmamız gerekliliği kaçınılmazdır.
Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı beslenme, uyku, stresten uzak olmak, bol su tüketimi ve her renkten beslenmek çok önemlidir. Mevsiminde, taze, gökkuşağı renklerinde sebze ve meyve tüketimi, et, süt, yumurta ve balık tüketimi gibi doğal ve dengeli beslenmek, bağışıklığın güçlendirilmesi için çok önemlidir. Günde en az 8-10 saat uyku uyunmalıdır. Çocuğun yaşı küçüldükçe uyku ihtiyacı artmaktadır. Ayrıca, şekerli gıdalar, asitli içecekler, paketli gıdalar ve fast food tüketimi çocukların bağışıklığını düşürür, bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir.
Çocukların tablet, telefon ve televizyon kullanımının sınırlandırılması, günde en az 1 saat açık havada koşması, oynaması, spor yapması çok faydalıdır.
Peki bağışıklığı güçlendirmek için çocuklara hangi takviyeler verilmelidir? Bağışıklığı destekleyen ve zarar vermeyen ürünleri D vitamini (yaşa uygun dozda), C vitamini ve çinko olarak sıralayabiliriz. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte eve kapanacak çocuklara yaşına ve kilosuna uygun dozda D vitamini takviyesi verilmesi gereklidir. C vitamini söz konusu olduğunda, yaş ve kiloya göre değişmekle birlikte, bölünmüş dozlarla günde 1 gramı (tek seferde almayacak şekilde) çocuklar tolere edebilmektedir. C vitamininin fazlası emilmediği için vücuttan atılmaktadır. Ayrıca 50’ den fazla enzimin yapısına girdiği için çinko da bağışıklık için çok önemlidir. Zayıf, iştahsız, sık hastalanan çocuklara üç ayı geçmemek kaydıyla günde 5 mg çinko verilebilir. Vücudun yapamadığı, dışarıdan alınması gerekli olan Omega-3 de hem bağışıklık için hem de çocuğun beyin, kemik, diş, göz başta olmak üzere tüm vücut fonksiyonlarının gelişimi için, hafıza ve konsantrasyonu açısından önemlidir. Çocuk balık yemiyorsa özellikle omega 3 takviyesi şarttır. Balık yese bile ülkemizde yetişen balıklar derin ve soğuk deniz balığı olmadığından ve uygun pişirme yöntemleri kullanılmadığından omega 3 oranı oldukça düşüktür. Ayrıca çocuk yemek seçiyor, dengeli beslenmiyorsa eksik aldığı vitaminleri tamamlamak açısından bir multivitamin kullanımı da önerilmektedir. Pandemi nedeniyle aksatılan rutin kontroller yaptırılmalı, yapılan tahliller sonucunda eksiklik görülen vitamin ve minareler mutlaka takviyelerle yerine konmalıdır. En önemlisi de tüm bu takviyeler hekim veya eczacı kontrolünde verilmeli ve takip edilmelidir.
Ailelerin kafasındaki bir önemli soru da ‘ Çocuğumuza influenza aşısı yaptırmalı mıyız? ‘ sorusudur. Influenza yani grip, ağır, çocukları yıpratan bir hastalık. Aşısı, özellikle risk grupları olmak üzere, çocuklara önerilir. Özellikle risk grubunda olan çocuklar aşılamada önceliklidir. Kronik hastalığı olan örneğin kalp hastalığı ya da ağır astımı olan çocuklar gibi… Ayrıca influenza olan kişinin bağışıklık sistemi zayıflayacağı için covide yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle okula giden çocuklar influenza aşısı olabilir ve olmalarında hiçbir sakınca yoktur.
Online eğitimin uzun süre devam etmesi, çocukların öğrenme becerilerini ve ruh sağlıklarını oldukça fazla etkilemiştir. Bu nedenle yüz yüze eğitimin başlaması, tedbirlerle birlikte çok büyük değer taşıyor. İnanıyorum ki; çocuklarımızı maske-mesafe-hijyen konusunda iyi hazırlarsak ve bağışıklıklarını sağlam tutmak için elimizden gelen tüm çabayı gösterirsek bu zor günleri de başarı ile atlatırız ve eski güzel günlerimize döneriz. Tabi ki eski güzel günlere dönmemizin aşı yaptırma oranımızın bir an evvel istenen seviyelere çıkmasıyla olacağı yadsınamaz bir gerçektir.