İzmir için dönüm noktası olan 9 Eylül, bu yıl da her yıl olduğu gibi büyük bir etkinlikle kutlanacak. Türk ordusunun ilk hedefe vardığı ve vatanın kurtulduğu günün yıl dönümü olan 9 Eylül, bu yıl çok daha özel, çünkü 100’üncü yılını hep beraber kutlayacağız.
Şimdi gelelim 9 Eylül’ün İzmir için tarihsel önemine, 15 Mayıs 1919’da İzmir’e giren Yunanlılar bu bölgede yaklaşık üç buçuk yıl kalmışlar ve bu süre içerisinde halka büyük zulüm ve baskı yapmışlardı. Ancak Anadolu’da toparlanan Türk Ordusu Anadolu’nun içlerine kadar girmiş olan Yunan ordusuna karşı kazandığı zaferlerle Yunanlıları geri püskürtmüş ve Yunanlıları geldikleri yerden -yani İzmirden- 9 Eylül 1922 tarihinde denize dökmüştü.
Halkın Sesi, 9 Eylül 1935 yılında, şunları paylaşmıştır: “ Eylül Türk kuvvetin, Türk kahramanlığının tarihe karışmış bir masal olmadığını ve bilakis yeni bir tarih yaratan, tarihte yeni bir kurun açan Türk ırkının en büyük, en mukayese kabul etmez bir muhayyilelerin bile düşünememeği bir hakikatin destanıdır. 9 Eylül durduğu yerde bir karınca incitmeyen Türk’ün, yurduna yan gözle bakanların hiç acımadan gözlerini oyacağını, yurdumuza saldıranların ciğerlerini aslanpençeleriyle söküp parçalayacağını bilmeyenlere anlamamış olanlara öğrettiği ve anlattığı gündür. 9 Eylül Atatürk’ün ve arkadaşlarının yarattığı Türk ulusunun hatırladığı, Türk oğlu Türk, Mehmetçiğin süngüsü ile parlattığı bugün bir bayram, bir düğündür.”
Oyun yazarı, tiyatro yönetmeni değerli Haluk Işık’ın “Sen 9 Eylül dersin iki kelime” şiiri ile sizleri baş başa bırakıyorum:
Ben değişen yazgı anlarım
Özgürlük anlarım, bağımsızlık,
Sen İzmir dersin iki heceyle
Ben sevinçten ağlarım
Tarihin başı mı dönmüş
Şimşek hızı geldiklerinde?
Şaşırmış mı toprak
Ayakları yere değmeyen atlar geçerken?
Önce deniz mi görmüş
Kavruk yüzlü neferleri?
Bugün 9 Eylül
Tam sırasıdır canlandırmanın hatıraları
Sen 9 Eylül dersin iki kelime
Ben onurlu bir halk anlarım
Rüzgarın çevirdiği sayfa anlarım
Sen İzmir dersin iki hece
Ben saygıyla ayağa kalkarım.